Hogyan? Hipnózissal. Gyere el az Üzleti Hipnózis előadásunkra, hogy megtudd, hogyan szabadíthatod fel magad a korlátaidtól.

LEGTÖBBEKBEN FELMERÜL A KÉRDÉS:

MI A HIPNÓZIS? HOGYAN MŰKÖDIK ÉS MIRE JÓ?

Hipnózis: problémamegoldás a tudatalatti segítségével

A hipnózis nem mágia

Az agy alapvető képessége a transz, ha nem így lenne, az alvás és más módosult tudatállapotok sem létezhetnének.

A hipnózis egy rendkívül hatékony módszer arra, hogy az emberi tudat potenciálját felhasználjuk a lelki fejlődésre és a tudati változásra. Egyre több tudományos kutatás bővíti a már jelenleg is nagyon gazdag szakirodalmat a hipnózis felhasználási lehetőségeiről és hatékonyságáról. Modern kutatások támasztják alá, hogy a hipnózis nagyon széleskörűen alkalmazható pszichológiai, pszichoszomatikus és viselkedésbeli problémák esetén, továbbá kimutatták azokat a (pozitív hatású) neurológiai változásokat, melyeket a hipnózis az agyban létrehoz. A hipnózist világszerte használják minden olyan területen, ahol a tudat és a test kölcsönhatása megfigyelhető: stressz menedzsmentben, krónikus fájdalmak csökkentésére, hipnosebészetre (fájdalomcsökkentés vagy érzéstelenítés hipnózissal műtétek előtt, közben, után illetve a gyógyulás elősegítése), félelmek és pánik betegségek kezelésére, önbizalomnövelésre és teljesítménynövelésre gyakorlatilag az emberi tevékenységek teljes skáláján.

Érdekességképpen pedig itt látható, ahogyan Gil Boyne, akinek a tanítványa Dr. John Butler, az egyik oktatónk, demonstrálja a Magellán nézőinek, hogyan működik a hipnotikus levitel:

Miben kiemelkedő az általunk használt transzformációs hipnózis?

Az egyedülálló hatékonyságú módszer a világhírű Gil Boyne, amerikai mester hipnotizőr módszerén alapszik, aki tovább lépett a pusztán szuggesztión alapuló munkán és forradalmasította a hipnózis felhasználását. Ezáltal a hipnózis ülés során egy dinamikus megközelítést alkalmazunk hogy a problémák gyökereit megtaláljuk és változásokat hozzunk létre.
Így egy rendkívül hatékony eszközt tudunk felhasználni arra, hogy a tudatalattink csodálatos erőforrásait igénybe vegyük.

Képzésünk alapja a Transforming Therapy™

Ez egy Gil Boyne mester hipnotizőr által levédett, regressziós módszereken alapuló oktatási program hipnotizőrök és hipnoterapeuták számára. A  Transforming Therapy™ oktatási programon keresztül az utóbbi évtizedekben legalább 12,000-15,000 hipnotizőr sajátíthatta el ezt az egyedülálló módszert világszerte. A Transforming Therapy™ módszer Gil Boyne és elődei tapasztalatain alapszik és erősen támaszkodik a tudatalatti öngyógyító erejére.  Egy empatikus, spirituális megközelítéssel ösztönzi a kliens belső tudatát arra, hogy egyedi, kreatív megoldásokat alkosson az adott problémára. Ez a megközelítés roppant hatékonynak bizonyult a gyakorlatban.

Boyne több, mint 55 éven keresztül képezett hipnotizőröket és fejlesztette tovább a módszereit, továbbadva azokat az utókornak.

Szerencsésnek érezzük magunkat, hogy Gil Boyne közvetlen tanítványától és jó barátjától, Dr. John Butlertől tanulhattunk.

A hipnózis veszélyei

Milton H. Erickson, a híres amerikai pszichiáter és a hipnoterápia egyik legnagyobb úttörője, így írja le a hipnózis veszélyeit az egyik tudományos dolgozatában:

“Klinikai és gyakorlati munkám 30 éve során nem tudtam felfedezni a hipnózisnak semmilyen káros hatását, ahogy a hipnózis terén nagy tapasztalattal rendelkező kollégáim sem jelentettek ilyen esetet – minden ismételt érdeklődésem ellenére sem.”

“In over 30 years of experimental and clinical work with hypnosis I have not been able to discover any harmful effects, nor have collegues with extensive experience in the use of hypnosis reported any to me – despite repeated inquiries.”

Innovative Hypnotherapy by Milton H. Erickson
The Collected Papers of Milton H. Erickson on Hypnosis Volume IV, edited by Ernest L. Rossi
Hypnosis in Obstetrics, p. 226

Irvington Publishers, Inc., New York 1984

Tévhitek sokasága lengi körül ezt a témát, többnyire olyan emberek véleményére építve, akik maguk nem, vagy csak nagyon felületesen tapasztalták meg a hipnotikus állapotot.
Csokorba gyűjtöttünk néhány kérdést és tévhitet, amikkel a leggyakrabban találkozunk.

Gyakori kérdések, tévhitek

1. Fogok emlékezni arra, ami történik?

Igen.

A hipnózis nem egy eszmélet-vesztett állapot, hanem fordítva, egy sokkal magasabb szintű tudatosság, olyan, amely során az agy sokkal gyorsabban tanul és dolgoz fel információkat. Mit is jelent ez a „sokkal”? Nos, neurológiai kutatások kimutatták,hogy az agy normál éber tudatállapotban 40  bit/sec sebességgel dolgozza fel az adatokat. Érzékszerveink ezzel szemben másodpercenként 11 millió bit információt közvetítenek az agynak. Ennek apró töredékét regisztrálja a tudatos tudat, a legnagyobb részét a tudatalatti dolgozza fel minimum 10 milliárd bit/sec  sebességgel.

Tehát, hogy érzékletesen lássuk a teljesítmény különbséget:
Tudatos tudat : Tudatalatti = 40 : 10.000.000.000
Pont ezt a nagyszerű lehetőséget használjuk fel az ülés során.

2. Mondhatok vagy csinálhatok olyat, amit nem akarok?

A hiedelmekkel ellentétben: nem.

Az egyén nem kényszeríthető, hogy a morális elveivel vagy jellemével ellenkező tettet hajtson végre, vagy dolgot mondjon el. Ilyen esetben az egyén kijönne a hipnotikus tudatállapotból, vagy nem reagálna a felszólításra.
Az ülés során nem is célunk a tudat kényszerítése bármilyen formában, ellenkezőleg, egy intenzív együttműködést építünk ki a tudatalattival, annak érdekében, hogy a problémákat a kliens számára a leghatékonyabban tudjuk kezelni.

3. Biztonságos?

Igen.

A hipnózis egy természetes tudatállapot és ebből adódóan biztonságos. Egészségügyi és pszichológiai bizottságok felmérései a hipnózis kockázatait illetően kimutatták, hogy a hipnózis egy biztonságos és jótékony hatású folyamat, nem jelent nagyobb kockázatot, mint a különböző pszichoterápiás ülések.
Ezen túl, a hipnotikus tudatállapot nagyon kellemes, pihentető, harmóniába hozza a testet és a tudatot.

4. Benne ragadhatok?

Nem. Csak úgy, mint az alvásban sem „ragad benne” az ember.

Még nem volt ember, aki ne jött volna ki a hipnózisból.  A kliens bármikor kijöhet ebből az állapotból, amikor úgy dönt.

5. Van aki nem hipnotizálható?

Olyan van, akiben egy belső tudatos vagy tudat alatti gátlás van azzal kapcsolatban, hogy hipnotizálják.

Mik lehetnek ezek a gátlások?

A leggyakoribb a kontroll elvesztésének a félelme. A hiedelmekkel ellentétben azonban a hipnózis során az ember nem, hogy nem elveszíti el a kontrollt, ellenkezőleg, végre visszanyeri azt. A hipnotizőr csupán vezeti és segíti a klienst, nem irányítja. A belső irányítás a kliens kezében van. Az ő beállítottsága, elszántsága határozza meg, hogy sikert ér el vagy nem, elfogadja-e a szuggesztiókat és belső képeket vagy sem.

Sokan abban a tévhitben vannak, hogy elárulhatnak féltett titkokat. Aki megélte már a hipnotikus tudatállapotot, az tudja, hogy nem kényszeríthető olyan dolgok elmondására, amiket nem akar megosztani. Minden amit tesz és mond a saját beleegyezésével és együttműködése által történik.

Gátlás lehet továbbá az a tudat, hogy az ember felfedheti olyan oldalát, amit nem akar megmutatni, nem mer felvállalni vagy szégyell.
Mint említettem, az hipnotizált személy valójában a hipnózis alatt is teljesen tudatos, mindössze tudatossága egy sokkal kiterjedtebb, gyorsabb és természetesebb módon működik, mint az ébernek nevezett tudata. Nem egyszer előfordul, hogy a hipnotikus állapotból tekintve az „éber” tudatállapotunk inkább hasonlít egy sajátságos kábult álomállapotra, mint valódi éberségre.

Mindezek a gátlások feloldhatóak. Mivel az ülés konszenzuson alapszik, ha a a kliens ezeket le akarja győzni, akkor a hipnotikus állapot elérhető.

6. Na de mi van azzal, amit az ember show hipnózis bemutatókon lát?

Sokan abból indulnak ki, hogy a show hipnózison fellépő emberek akaratuk ellenére cselekszenek a színpadon.
Azonban, ha jobban belegondolunk,  fellépők önkéntesen vállalják a szereplést. A show hipnózis során csakis önkéntesek léphetnek fel, senkit nem visznek fel erőszakkal a színpadra.  Azok az emberek pedig, akik önként kiállnak a többiek elé, elsősorban kíváncsiak és nem feszélyezi őket a szereplés, esetenként kifejezetten élvezik is azt.
Ezek olyan emberek, akiket ez szórakoztat és szívesen részt vesznek a játékban, örülnek a hipnotikus transz megtapasztalásának.

7. Tényleg létezik érzéstelenítés hipnózisban?

Dr. John Butler, a mesterünk egyik specialitása a hipnosebészet, vagyis hipnózissal történő érzéstelenítés. A következő videóban látható, ahogy saját magát érzésteleníti egy műtét során:

8. Mi kell ahhoz, hogy hipnózisélményben legyen részem?

Nyitottság, pozitív hozzáállás és vágy arra, hogy ezt a nagyszerű állapotot megtapasztald. Ennyi elég a sikerhez. A legnagyobb haszonélvezője ennek az állapotnak Te vagy!

A hipnotikus állapot egy nagyszerű élmény! Csodálatos érzés, amikor a tudatalattink rendkívüli erejét megtanuljuk építő módon használni.
Örömmel tölt el, hogy ezt a felszabadító tapasztalatot és élményt megoszthatjuk mindazokkal, akik szeretnék megváltoztatni az életüket!